Συμπληρώματα διατροφής
Ως συμπληρώματα διατροφής εννοούμε την πρόσθετη λήψη βιταμινών. Είναι όμως οι βιταμίνες ασφαλείς; Θα μπορούσαν οι υψηλές δόσεις βιταμινών να προκαλέσουν τοξικότητα σε ένα οργανισμό;
Τα παραπάνω ερωτήματα ώθησαν πολλούς επιστήμονες να κάνουν επιπλέον έρευνες. Υπάρχουν πολλοί που παίρνουν συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων χωρίς την συμβουλή κάποιου ειδικού, επειδή πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει είτε στην υγεία τους, είτε στη σωματική απόδοση, είτε γιατί τα πήρε κάποιος φίλος ή γνωστός και ένιωσε καλύτερα.
Στη Βρετανία 1 στους 5 ανθρώπους παίρνει συμπληρώματα, αναλογία αρκετά μεγάλη. Βέβαια ειναι σίγουρο ότι όταν η διατροφή ειναι ελλιπής, αν είμαστε σε συνεχή κατάσταση άγχους, αν ακολουθούμε κάποια δίαιτα (για μεγάλο χρονικό διάστημα), αν κάποιος ειναι αθλητής ή αν καπνίζει, τότε χρειαζόμαστε περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από κάποιες άλλες ομάδες ανθρώπων. Όταν όμως δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, οι πρόσθετες βιταμίνες ειναι περιττές. Εξάλλου, κάθε ουσία, ακόμα και η πιο ωφέλιμη, ειναι βλαβερή αν υπερκαταναλώνεται.
Μετά από πολλές, λοιπόν, έρευνες, βρέθηκε ότι υπάρχει μια ομάδα ιχνοστοιχείων που ακόμα και σε ελαφρά αυξημένες ποσότητες προκαλούν τοξικότητα στον οργανισμό (δηλαδή των δηλητηριάζουν). Σε αυτήν ανήκουν ο χαλκός, το μολυβδένιο, το σελήνιο και το φθόριο. Βέβαια, ακίνδυνες θεωρούνται οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιτ. C, συμπεσμένη βιτ. Β κ.λπ.), λόγω του ότι η παραπάνω ποσότητα από αυτήν που χρειαζόμαστε δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό. Υπάρχουν όμως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες που αποθηκεύονται στο σώμα όταν υπάρχει μεγαλύτερη πρόσληψη από αυτήν που χρειάζεται. Βρέθηκε ότι η βιτ. Α σε αυτήν την περίπτωση είναι υπεύθυνη για κάποια συμπτώματα όπως υπνηλία, ξεφλούδισμα στο δέρμα, κεφαλαλγία. Ειδικά στα παιδιά προκαλεί ανορεξία, φαγούρα και αραίωση μαλλιών. Η βιτ. D επιδρά στην ασβέστωση των μαλακών ιστών (καρδιά, νεφρά, πνεύμονες κ.λπ.) και επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά με συμπτώματα όπως ανορεξία, έντονη δίψα, ναυτία, εμετούς, δυσκοιλιότητα.
Προσοχή λοιπόν, δεν παίζουμε με την υγεία μας! Σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είστε, οποιοδήποτε πρόβλημα και αν έχετε, πάντα να γνωρίζετε ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Έτσι, έχει διαφορετικές ανάγκες και σε βιταμίνες και σε μέταλλα. Μόνο οι ειδικοί μπορούν να κρίνουν αν κάποιος χρειάζεται ή όχι επιπρόσθετες βιταμίνες και σε ποιες ποσότητες, έτσι ώστε να κάνουν μόνο καλό και όχι κακό.


Κατεβάστε

Επιλέξτε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω άρθρα για να δείτε περισσότερο εξειδικευμένες πληρoφορίες σχετικά με τo αντικείμενο της ενότητας.
Τα άρθρα διατίθενται είτε δωρεάν, είτε έναντι μικρού αντιτίμου (Add to Cart). Στην τελευταία περίπτωση, μεταφέρεστε αυτόματα στο ασφαλές περιβάλλον του PayPal, όπου είτε ολοκληρώνετε την αγορά σας (Proceed to checkout), είτε επιλέγετε και άλλα αρχεία που σας ενδιαφέρουν (Continue shopping). Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, σας παρέχονται αυτόματα οι σύνδεσμοι για να κατεβάσετε τα αρχεία στον υπολογιστή σας.


Σίδηρος. Τιμή: € 1,00.

Μαγνήσιο. Τιμή: € 1,00.