Συστατικά τροφίμων
Θαλασσινά: Ένας νόστιμος μεζές

Τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή αποτελούν ένα αναπόσπαστο συστατικό της ελληνικής διατροφής. Τα μύδια, το χταπόδι, οι γαρίδες, τα καλαμαράκια και κάθε λογής ψαρικά παίρνουν μέρος στο τραπέζι μας κάθε εποχή του χρόνου. Αν και είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους περισσότερους από εμάς, τις πιο πολλές φορές καταναλώνονται με καχυποψία και αίσθημα φόβου, κυρίως λόγω του συσχετισμού τους με τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων και την εμφάνιση αλλεργιών. Έρευνες όμως έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη που λαμβάνουμε από τις τροφές δεν αυξάνει τα επίπεδα των λιπιδίων, επομένως τα θαλασσινά δεν επηρεάζουν τη χοληστερόλη του σώματος.
Θεωρούνται ευεργετικά τρόφιμα. Αυτό γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Περιέχουν αρκετά από τα απαραίτητα αμινοξέα και έτσι είναι μια καλή επιλογή που μας βοηθάει να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη. Επίσης, έχει βρεθεί ότι οι πρωτεΐνες που αυτές οι τροφές μάς προσφέρουν πέπτονται πολύ καλά. Μια καλή λοιπόν μερίδα από θαλασσινά παρέχει περίπου το 50-60% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη. Έτσι, ειδικά σε άτομα που είναι χορτοφάγα ή βρίσκονται σε περίοδο νηστείας, τα θαλασσινά θα προσφέρουν την απαραίτητη πρωτεΐνη που στερούνται λόγω της αποφυγής κατανάλωσης ζωικών τροφίμων.

Η διατροφική αξία

Τα θαλασσινά αποτελούν σημαντική πηγή ασβεστίου, χαλκού, ιωδίου, σιδήρου, καλίου, σεληνίου και ψευδαργύρου.
  • Το ιώδο που έχουν είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
  • Το σελήνιο είναι μια σημαντική αντιοξειδωτική ουσία και συμβάλλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου.
  • Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στην παραγωγή τεστοστερόνης και για αυτόν ακριβώς το λόγο τα θαλασσινά ανήκουν στην κατηγορία των αφροδισιακών τροφών, που αυξάνουν τη λίμπιντο.
  • Τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα δεν έχουν μόνο καρδιοπροστετευτική δράση, αλλά «τρέφουν» και τον εγκέφαλο.
  • Ακόμα είναι ζωικοί οργανισμοί πλούσιοι σε βιταμίνες, όπως Α, το σύμπλεγμα των βιταμινών Β (π.χ. Β1, Β2, Β3, νιασίνη) που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του νευρικού συστήματος καθώς και για τις βασικές μεταβολικές διαδικασίες, της C και της D.


Κατεβάστε

Επιλέξτε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω άρθρα για να δείτε περισσότερο εξειδικευμένες πληρoφορίες σχετικά με τo αντικείμενο της ενότητας.
Τα άρθρα διατίθενται είτε δωρεάν, είτε έναντι μικρού αντιτίμου (Add to Cart). Στην τελευταία περίπτωση, μεταφέρεστε αυτόματα στο ασφαλές περιβάλλον του PayPal, όπου είτε ολοκληρώνετε την αγορά σας (Proceed to checkout), είτε επιλέγετε και άλλα αρχεία που σας ενδιαφέρουν (Continue shopping). Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, σας παρέχονται αυτόματα οι σύνδεσμοι για να κατεβάσετε τα αρχεία στον υπολογιστή σας.
Κρεμμύδια. Τιμή: € 1,00.

Καλαμπόκι. Τιμή: € 1,00.