Μεσογειακή διατροφή
Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς τον όρο «μεσογειακή διατοφή», που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής των Ελλήνων και των άλλων λαών της Μεσογείου. Η μεσογειακή διατροφή είναι πολύ απλή. Περιέχει περισσότερο μαύρο ζυμωτό ψωμί, περισσότερα ωμά ή μαγειρεμένα με ελαιόλαδο λαχανικά, όσπρια, ψάρι, φρούτα εποχής, λίγο κρέας και λίγο κρασί.
Η ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών γίνεται γίνεται κυρίως με τη μορφή τυριού ή γιαουρτιού. Το πιο συνηθισμένο επιδόρπιο είνα τα φρούτα εποχής. Τα γλυκά καταναλώνονται λίγες φορές την εβδομάδα, ενώ πολλές φορές τη θέση της ζάχαρης παίρνει το μέλι. Το κόκκινο κρέας είναι σχεδόν απαγορευμένο και καταναλώνεται λίγες φορές το μήνα και σε μικρές ποσότητες, σε αντίθεση με το κοτόπουλο και το ψάρι, που καταναλώνονται κάθε εβδομάδα. Όσο για την κατανάλωση κρασιού: Ένα ή δύο ποτήρια κρασί κάθε ημέρα.
Ωστόσο, λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής ο σύγχρονος Έλληνας αναζητά πλέον εύκολες λύσεις σχετικά με τη διατροφή (έτοιμο φαγητό, fast food) και έχει υιοθετήσει το δυτικό τύπο διατροφής. Παρατηρείται, για παράδειγμα, ότι τη θέση των ακατέργαστων δημητριακών έχει πάρει το άσπρο ψωμί και τα κατεργασμένα ζυμαρικά. Τη θέση του ελαιόλαδου έχουν πάρει λίγο πολύ άλλα έλαια, βούτυρα ή μαργαρίνες. Τα κρέατα και τα τυριά δεν είναι πια τόσο αγνά, ενώ γίνεται κατάχρηση ζάχαρης, οινοπνευματωδών και ανθρακούχων ποτών.
Τα σφάλματα της σύγχρονης διατροφής δεν αμφισβητούνται πλέον από κανέναν και αποτελούν το βασικότερο παράγοντα που στερεί από τον Έλληνα χρόνια και ποιότητα ζωής. Ενημερωθείτε ετενέστερα από τα διπλανά άρθρα για τους κανόνες μιας σωστής και υγιεινής μεσογειακής διατροφής.


Κατεβάστε

Επιλέξτε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω άρθρα για να δείτε περισσότερο εξειδικευμένες πληρoφορίες σχετικά με τo αντικείμενο της ενότητας.
Τα άρθρα διατίθενται είτε δωρεάν, είτε έναντι μικρού αντιτίμου (Add to Cart). Στην τελευταία περίπτωση, μεταφέρεστε αυτόματα στο ασφαλές περιβάλλον του PayPal, όπου είτε ολοκληρώνετε την αγορά σας (Proceed to checkout), είτε επιλέγετε και άλλα αρχεία που σας ενδιαφέρουν (Continue shopping). Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, σας παρέχονται αυτόματα οι σύνδεσμοι για να κατεβάσετε τα αρχεία στον υπολογιστή σας.


Υγιεινή μεσογειακή διατροφή (Εφημερίδα Εγνατία, Απρίλιος 2007).